Хлябът поскъпна в няколко града на страната. За повишението предупреди преди

...
Хлябът поскъпна в няколко града на страната. За повишението предупреди преди
Коментари Харесай

Хлябът поскъпна в няколко града в страната

Хлябът нарастна в няколко града на страната.  За покачването предизвести преди дни и министърът на земеделието и храните. В Пловдив цената скочи с 20 %, а в Пазарджик нарастването на хлебните произведения е с 30 стотинки.

Основните причини за повишаването са нарасналите изкупни цени на пшеницата и скока на минималната работна заплата, изясняват хлебопроизводителите.

„ Вдигна се брашното и от там към този момент се получи повишаване на хляба. Също нарастна токът, газта и това са разноски, които би трябвало да се избият. Ще гледаме почти да оцелеем ”, показа хлебопроизводителят Димитър Козинарски.

Големите зърнопроизводители признават, че новата годишна продукция е с нова цена. Ако на тържищата до преди два месеца звук пшеница е коствала 300 лв., сега  тя се търгува за 350.

 „ Вследствие на аномалии в разнообразни райони на Европа и света имаме по-малко произвеждане, международните тържища реагираха. Пшеницата е борсова стока. И в този момент се кутират на по-високи равнища, надлежно и в България се изкупува на по-високи равнища ”, сподели още ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Хората споделят, че при 200 лв. пенсия всяка стотинка е скъпа. До края на годината хлебопроизводителите чакат още едно повишаване.

Опасенията на потребителите са, че след повишаването на хляба, ще скочат и цените на останалите храни и артикули./ Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР